Achteringelegen Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Circa 1942 wordt hier een bunkerdorp voor de bevelvoering van de 171ste Infanterie Divisie uitgebouwd. Bij de bouw van het bejaardentehuis "IJzerheem" (IJzerheemplein) werd deze commandopost met uitzondering van twee bunkers (zie ook IJzerheemplein zonder nummer) echter gesloopt.
Relatief uitzonderlijke transmissiebunker van het type 'Regelbau 618' voor de hogere bevelvoering. Betonnen bunker op rechthoekige plattegrond (muren tot 3 meter dikte). Interne uitrusting verdwenen.
Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Vanneste P. & Missiaen H. 2005: Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog [online], https://id.erfgoed.net/teksten/77962 (geraadpleegd op ).
De bunker staat in de tuin van een woonhuis (Gasthuisstraat 6). De ingang tot de bunker ligt op private grond, de rest van de bunker waaronder het trapje, ligt op eigendom van het OCMW.
Het betreft een commandopost, met name een transmissiebunker voor de hogere bevelvoering, Regelbau 618. Dit is een grote bunker met muren van drie meter dikte en met een trapje aan de buitenzijde dat uitgeeft op een uitkijkplatform. Alle uitrusting zou verdwenen zijn.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de commandopost van volgende eenheden in Diksmuide gevestigd:
Vanaf 1942 is men deze site verder gaan uitbouwen tot een bunkerdorp voor de bevelvoering van de divisie van de regio.
De bouw van het rusthuis heeft de meeste constructies laten verdwijnen. Twee kenmerkende bunkers bleven over.
Bron: WOI Relict (272): Duitse transmissiebunker St. Jansstraat (Diksmuide - WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2003: Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195652 (geraadpleegd op ).