Noorderbrug of Beerstbrug

Beschrijving

"Noorderbrug" of "Beerstbrug". Deze boogbrug dateerde oorspronkelijk van 1774, en werd in 1907 verbreed naar aanleiding van de aanleg van de buurtspoorweg Oostende-Diksmuide (lijn nummer 132). De brug was tijdens de Eerste Wereldoorlog van groot belang voor de bevoorrading van de Duitse troepen. Daarom werd de "Mainzerbrücke" bij beschietingen telkens opnieuw hersteld. Na de oorlog werd deze brug historiserend heropgebouwd (mogelijk met integratie van oude muurdelen). Bij de aftocht van het Belgische leger in 1940 werden gaten in het baksteenmetselwerk van de bogen (op vandaag nog steeds bewaard) gemaakt, dit met de bedoeling om de bruggen te laten exploderen.

Drieledige boogbrug in gele baksteenbouw, gebruik van arduin voor boogomlijsting en steunberen. In 2003-2005 aanpassing van de brug in het kader van de werken aan de Handzamevaart: naar de Grote Dijk toe werd de leuning verlaagd en uitgebreid met een houten railing. Tevens loopt het fietspad langs de Handzamevaart onder de derde boog door (zie onder Grote en Kleine Dijk).

• Inventarisatie van relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • DEMOEN H. 1984: Het Diksmuidse van toen, Brugge, 57.
  • DEVREKER R. 1973: Diksmuide in oude prentkaarten, Zaltbommel, prentkaart 13.