erfgoedobject

Samenstel van burgerhuis en winkel

bouwkundig element
ID
78008
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78008

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van een handelspand en burgerhuis heropgebouwd in 1921 naar ontwerp van architect Remael (herkomst niet bekend) ter vervanging van een dubbelhuis met bepleisterde lijstgevel. Twee diephuizen in neo-Vlaamse renaissance, zie de bakstenen trapgevels, de simili kruisvensters in geprofileerde korfboognissen, de twee verzorgde aediculavensters in geschaafde baksteen met schelpmotief en het overhoekse fiaal. Nummer 3 met bewaard houtwerk en verbouwde begane grond. Nummer 4: datumstenen "1914"-"1920" en in de trapgevel venster in de vorm van een druppelmotief. Verbouwde begane grond en vernieuwd houtwerk.

  • Provinciale Bibliotheek Tolhuis, Fototheek.
  • Stadsarchief Diksmuide, Bestand wederopbouw Diksmuide na 1914-1918 (niet genummerd).
  • DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen. Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 13-15.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Samenstel van burgerhuis en winkel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78008 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.