Gelegen aan de hoek met Torenstraat. Eclectisch hoekpand, " 'T GOUDEN MANDEKE", zie naamaanduiding en de voorstelling van een geelgekleurde mand in de boogvelden op de eerste verdieping. Na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd in 1920, zie datumcartouche, naar ontwerp van architect Jozef Viérin waarbij het gabariet, de travee-indeling, de trap- en tuitgevel van het vooroorlogse, in oorsprong 17de-eeuwse pand werden hernomen.
Verankerde bakstenen lijstgevel met dakvenster uitgewerkt als trapgevel. Rechthoekige muuropeningen in korfboogvormige vensternissen met in de boogvelden stucdecoratie met barok- en rococomotieven. Gootlijst op klossen en vernieuwd houtwerk. Zijgevel op de Torenstraat als tuitgevel op schouderstukken met aandaken en muurvlechtingen.
Provinciale Bibliotheek Tolhuis, Fototheek.
Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Fototheek en website.
Stadsarchief Diksmuide, Bestand wederopbouw Diksmuide na 1914-1918 (niet genummerd).
DEMOEN W., Diksmuide, een stad in beweging. Wederopbouw 1915-1935, 1993, onuitgegeven licentiaatsverhandeling St.-Lucas Gent, p. 58.
Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)