erfgoedobject

Villa met Duitse militaire posten

bouwkundig element
ID
78091
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78091

Juridische gevolgen

Beschrijving

Grootschalig wederopbouwpand uit de jaren 1920. Ondanks de ligging in een straat met aaneengesloten bebouwing, heeft dit pand de allure van een villa met cottage-inslag, zie de voortuin, het volumespel met schild- en zadeldaken, en de bow-window. De polygonale toren (mogelijk duiventoren) achter het volume met uitgewerkte kroonlijst verwijst naar de traditionele baksteenarchitectuur (zie ook de toren van de Boterhalle). Witbeschilderde en deels bepleisterde baksteenbouw. Gaaf bewaard houtwerk van klooster- en kruiskozijnen met kleine roedeverdeling in de bovenlichten en beluikte benedenvakken, op de begane grond ingeschreven in korfboognissen. Korfboogdeur met bovenlicht. Aan de straat, laag volume met glas in lood in de bovenlichten.


Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In de tuin zijn deels bakstenen, deels betonnen militaire posten uit de Tweede Wereldoorlog bewaard gebleven, die deel uitmaakten van het steunpunt Diksmuide. Deze waren opgericht ter ondersteuning van de hoofdkwartieren van bataljons en later ook van divisies, die in Diksmuide gevestigd waren.

Uit onderzoek van Liedewij Elsen blijkt dat de villa ontworpen is door Jozef Viérin in samenwerking met Lucien Coppé.

  • ELSEN L. 2012: Biografie en oeuvrecatalogus van de architect Lucien Coppé, onuitgegeven bachelorpaper, KULeuven.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa met Duitse militaire posten [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78091 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.