erfgoedobject

Dekenij van Diksmuide

bouwkundig element
ID
78120
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78120

Juridische gevolgen

Beschrijving

Heropgebouwde dekenij van Diksmuide, gelegen op een hoek met het stuk van de Sint-Niklaasstraat naar de Kwadestraat. De dekenij werd in de loop van de 19de eeuw gebouwd op het noordelijk deel van het oude kerkhof in een neoclassicistische baksteenarchitectuur met frontonbekroning (zie oude prentbriefkaart). Wanneer precies een pastorie of dekenij gebouwd werd is onduidelijk. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) is ten noordoosten van de kerk reeds bebouwing aangegeven, doch een stuk noordelijker dan de huidige dekenij; hierop geeft de "Pastory straet" uit. Op een kaart van 1885 is de genoemde bebouwing aangeduid als 'pastorie'. Mogelijk werd de dekenij gebouwd bij het ontstaan van de dekenij Diksmuide in 1839.

Wederopbouwpand van de jaren 1920, mogelijk met herstellingen aan de straatgevel na het bombardement van 1940. Hoekpand op L-vormige plattegrond, historiserend heropgebouwd met referentie aan de regionale baksteengotiek zie onder meer de kruiskozijnen gevat in Brugse traveeën en vanaf de eerste verdieping een uitkragende erker/ dakvenster met venster in geprofileerde omlijsting en met maaswerk. Verankerde baksteenbouw onder leien schilddak met dakkapelen. Het hoekvolume kraagt uit op een geprofileerde bakstenen lijst. Centrale deur in een geprofileerde omlijsting waarboven een dakerker of -venster uitkraagt, waarin korfboogvenster in geprofileerde omlijsting en met maaswerk en glas i -lood, oplopend in een verzorgde tuitgevel. Deze verzorgde geveluitwerking wordt herhaald bij het rechter risaliet, voorts uitgewerkt met twee Brugse traveeën met maaswerk en bas-reliëf met voorstelling van de Goede Herder. Bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dekenij van Diksmuide [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78120 (Geraadpleegd op )