Dagschool van de Zusters van Sint-Niklaas

Beschrijving

Zogenaamde "DAGSCHOOL" (zie inscriptie) van de Zusters van Sint-Niklaas (voor het hoofdgebouw van de zusters en de Sint-Niklaaskapel, zie De Breyne Peellaerstraat nummer 23 of straatinleiding van de Kwadestraat), die sedert 1856 in de De Breyne Peellaertstraat gevestigd zijn.

In 1860 werden gemengde kleuterklassen en een kantwerkschool ingericht in gebouwen aan de Kwadestraat; in 1872 bouw van een meisjesschool op de hoek van de (Oude) Kerk(hof)straat (de huidige Sint-Niklaasstraat) en de Kwadestraat, in een sobere, gesloten baksteenarchitectuur met opschrift "Pensionat et externat des Dames de Saint-Nicolas". In 1903, bouw van een kapel voor het meisjespatronaat. Na de verwoesting van de Eerste Wereldoorlog, wederopbouw naar ontwerp van architect Vandevijvere (Gent) (vleugel aan de Kwadestraat). Op 27 mei 1940 wordt een deel van de gebouwen verwoest door het Duitse bombardement; in 1948-1950 gedeeltelijke nieuwbouw naar ontwerp van architecten Jan Bouquillon (Kortrijk) en Hector Ruysschaert (Menen) (vleugel aan de Kwadestraat).

Wederopbouwcomplex, gelegen aan een knik van de straat. Schoolgebouw van vier traveeën aan de Kwadestraat en een lange gevel aan de Sint-Niklaasstraat. Oorspronkelijk twee bouwlagen onder schilddak (zie luchtfoto uit de jaren 1920), met een trapgevel ter hoogte van de knik aan de straat en de zijgevel aan de Kwadestraat. Vermoedelijk liep het linker deel van het gebouw (hoek Kwadestraat) schade op bij het bombardement van 1940, waarna het met één bouwlaag verhoogd wordt onder plat dak. De lange gevel wordt geritmeerd door muurvakken met gekoppelde muuropeningen en uitkragende lisenen. Rechthoekige en korfbogige muuropeningen, deels bewaard houtwerk. De travee ter hoogte van de knik in de straat wordt gemarkeerd door een toegangsdeur gevat in een breder korfboogvenster in een geprofileerde omlijsting waarboven de inscriptie "DAGSCHOOL".

De vleugel van 1948-1950 (Kwadestraat) wordt gemarkeerd door een strakke belijning van de drie bouwlagen, onder meer door de gekoppelde rechthoekige muuropeningen. De traveeën van de hoofdtoegang - een brede poort in een geriemde omlijsting - worden verticaal geaccentueerd door vensterregisters en metselwerk in visgraatverband.

• CARPENTIER A. s.d.: Honderd jaar schoolleven. Het Instituut van de Zusters Sint-Niklaas te Diksmuide, Studiën en Berichten 196, 121-130.
  • DEMOEN H. 1984: Het Diksmuidse van toen. Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 29 (luchtfoto uit de wederopbouwperiode), 63 (foto van het vooroorlogse pensionaat).
  • PIETERS R. 1885: De geschiedenis van Dixmude naar de beste oorkonden, Diksmuide, kaart 1885.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn