Station van de Buurstpoorwegen Diksmuide

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Diksmuide
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 2A, Diksmuide (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Diksmuide (adrescontroles: 12-12-2007 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Diksmuide (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Station van de Buurstpoorwegen Diksmuide

Deze bescherming is geldig sinds 24-10-1995.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Station van de Buurstpoorwegen Diksmuide

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

* Stationsstraat/ Bortierlaan z.nr. Voormalig "station van de Buurstpoorwegen". Beschermd als monument bij M.B van 24.10.1995.
Stationsgebouw in 1923 heropgebouwd in een eclectische stijl met inslag van de regionale baksteenarchitectuur ter vervanging van het (slechts) gedeeltelijk verwoeste stationsgebouw van ca. 1905. Beginstation voor de lijn nr. 107 (Diksmuide-Woumen-Merkem-Bikschote-Elverdinge-Ieper en Merkem-Oostvleteren-Poperinge) en de lijn nr. 132 (Diksmuide-Leke-Oostende), resp. geopend in 1906 en 1907. Het eigenlijke tramspoor liep vanuit de tramstelplaatsen in de Lange Veldstraat met een bocht ten noorden van het station de Stationstraat in, richting De Breyne Peellaertstraat. L-vormig hoofdvolume van twee bouwlagen onder leien zadeldaken met ten noorden aansluitend rechthoekige toren met afgeschuinde hoeken onder leien tentdak. Traditionele lokale baksteenarchitectuur met gebruik van blauwe hardsteen voor plint en negblokken en gebruik van Euvillesteen voor de overige architectuuronderdelen. Het lagere volume ten oosten van het hoofdvolume, met o.a. een bureau en het kantoor van de directeur, werd ca. 1956 vervangen door het huidig volume in gele baksteen, thans in gebruik door "De Lijn".
Hoofdvolume met voorgevel uitgevend op de Stationsstraat: drie traveeën; geprononceerd middenrisaliet met referentie naar de Brugse travee en uitgewerkt dakvenster met o.a. voluten, bolvormige topstukken en halfrond fronton boven datumsteen "1924". Centrale ingang met bovenlicht onder natuurstenen scheiboog met voluutvormige sluitsteen. Overige muuropeningen: similistenen kruisramen (drielichten) gevat in scheibogige ontlastingsbogen met natuurstenen diamantkoppen als sluitstenen en dambordmetselwerk ter hoogte van de borstweringen op de eerste verdieping. Traliewerk op de gelijkvloerse verdieping met o.a. in medaillon ter hoogte van de dubbele vleugeldeur de initialen "CF" en "CV" (Chemin de Fer Vicinaux). Gootlijst op klossen.
Zijgevel van vier, resp. drie traveeën uitgewerkt als tuit- en lijstgevel. Tuitgevel op schouderstukken met twee ovale oculi, aanzet overhoeks filiaal en bekronend halfrond fronton. Dito kruisramen (tweelichten) onder rondbogige en segmentbogige ontlastingsbogen. Achtergevel, combinatie van dito tuit- en lijstgevel met eenvoudiger vormgeving.
Rechthoekige toren van twee en een halve bouwlaag, gemarkeerd door omlopende kordonlijsten en opvallend boogfries in metselwerk op natuurstenen consoles. Dito muuropeningen als bij het hoofdvolume.
Behouden schrijnwerk op de gelijkvloerse verdieping. Ter hoogte van wachtzaal, eveneens bewaarde smeedijzeren luifel op natuurstenen consoles, met in oculi gestileerde voorstelling van de Vlaamse Leeuw. Andere oorspronkelijke elementen, o.a. de dakkapelletjes in het tentdak van het torenvolume en de ijzeren balustradebekroningen zowel op het hoofd- als torenvolume, werden in de loop der tijden verwijderd.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 627 (o.a. kopie van het origineel plan).
PROVINCIALE BIBLIOTHEEK TOLHUIS, Fototheek.
DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen. Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 57-59.
DEMUYNCK T., KNOCKAERT P. , Lijnbusstation van Diksmuide. Voorontwerp tot restauratie, onuitgegeven practicumoefening HOSMTEGO Antwerpen, Departement Monumenten en Landschappen, 1997.
DEVOLDER D., Geschiedkundig overzicht van het openbaar vervoer in de streek van Ieper + Poperinge + Diksmuide vanaf 1853-1914, Brugge, 1980, p. 19-28.

Bron: Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Stationsstraat

Stationsstraat (Diksmuide)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.