erfgoedobject

Garage Hotel-Restaurant à la ville de Dixmude

bouwkundig element
ID
78123
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78123

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Bortierlaan. Voormalige "Garage Hotel-Restaurant à la ville de Dixmude" uitgebaat door J. Billiet, zie tekst op de puilijst weergegeven op de oorspronkelijke bouwaanvraag. Wederopbouwpand van 1921 naar ontwerp van de Brusselse architect F. Hoyois (zie gevelsteen). Ruim geelbakstenen pand op vierkante plattegrond, met in de hoektraveeën café. Na een recente renovatie werden een aantal eclectische architectuurelementen sterk vereenvoudigd zie de vereenvoudiging van het mansardedak, de dakkapellen en de verwijdering van de torentjes ter hoogte van de deurrisalieten, de verwijdering van de bepleistering rond de muuropeningen en de vereenvoudiging van de ijzeren balkonleuningen (bewaarde consoles).

  • Stadsarchief Diksmuide, Bestand wederopbouw Diksmuide na 1914-1918 (niet genummerd).

Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Garage Hotel-Restaurant à la ville de Dixmude [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78123 (Geraadpleegd op )