Vishal

• is aangeduid als beschermd monument Vishal van 1924-1925

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vishal van 1924-1925

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Handzamevaart met omgeving

Beschrijving

Vishal van 1924-1925 naar ontwerp van architect Lucien Coppé (Brugge), heropgebouwd naar model van de vishal op de vooroorlogse vismarkt (nu Vrijheidsplein). Roodbeschilderde houten constructie op tien (ontdubbelde) pijlers op arduinen blokken en met uitgewerkte korbelen. Verzorgde zware kapconstructie verstevigd met ijzeren banden. Leien schilddak. Bakstenen banken voor de visverkoop.

• DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen. Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 35.
  • NOTEBAERT A., NEUMANN C. e.a., Inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 1986 (dossier nr. 5140 over de Vismarkt).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn