Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt met omgeving

Beschrijving

Hoekpand ter vervanging van een 19de-eeuwse lijstgevel van drie bouwlagen heropgebouwd in 1921, volgens datumstenen "ANNO" - "1921". Verankerde baksteenbouw met trapgevel met overhoeks topstuk en reminiscentie aan de Brugse travee (zijde De Breyne Peellaertstraat). Sterk verbouwde begane grond. Rechthoekige muuropeningen verdiept in korfboognissen, vernieuwd houtwerk deels naar oud model. Aan het Vrijheidsplein, haaks nutsgebouw met verzorgde tuitgevel en blind venster.

• Provinciale Bibliotheek Tolhuis, Fototheek.
  • DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen. Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 37.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn