Begraafplaats van Diksmuide

Beschrijving

Begraafplaats van Diksmuide. Circa 1784 werd het kerkhof gesitueerd rondom de Sint-Niklaaskerk ontruimd en overgebracht naar de Woumenweg. Deze begraafplaats werd in 1856 aanzienlijk uitgebreid.

Omhaagde begraafplaats op rechthoekig grondplan, aan de straat lindebomen. Geaxeerd op laan, arduinen calvarie van na de Eerste Wereldoorlog, gesigneerd Destubbele-Smeyers (bouwkundige van Vilvoorde).

Voorts wordt de begraafplaats getypeerd door arduinen grafmonumenten vanaf het interbellum. Onder meer soldatengraven van Diksmuidenaren, elders in West-Vlaanderen gevallen, kruisen in boomstamimitatie. Tevens oorlogsgraven van het Gemenebest.

Kleine arduinen grafkapel van de familie Vantroyen-Dufoort (begraving vanaf 1931), marmeren altaar met beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Begraafplaats van de zusters van de Heilige Augustinus of de zwarte zusters (begraving vanaf 1923), eenvoudig arduinen monument.

• Provinciale Bibliotheek Tolhuis, Fototheek (begraafplaats voor de Eerste Wereldoorlog).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn

Aanvullende informatie

Op de begraafplaats is onder meer een gedenksteen voor dichteres Maria Doolaeghe terug te vinden, evenals een variant op het heldenhuldezerk voor priester Hector Speybrouck en drie Britse doden uit de Tweede Wereldoorlog.