Duitse militaire post

Beschrijving

Nabij de boerderij Galileistraat nummer 1 (aan de Keizerhoek) liggen twee oorlogsrestanten: een bovengrondse, vrijstaande, bakstenen constructie in weide ten westen van de boerderij en een halfondergrondse schietpost in een gracht ten zuiden - zuidoosten van de boerderij. Beide constructies bevinden zich op circa 500 meter ten noorden van de kerk van Diksmuide en circa 600 meter ten oosten van de IJzer. De omgeving is vlak.

Historische achtergrond

Vermoedelijk gaat dit om een constructie die opgetrokken werd tijdens de Duitse bezetting (Tweede Wereldoorlog).

In de onmiddellijke omgeving stonden vroeger meerdere betonnen constructies (waaronder een mitrailleurpost tegen de Oostendestraat), maar deze zijn de laatste jaren verdwenen.

Beschrijving

Kleine, rechthoekige, bovengrondse bakstenen constructie, met betonnen dak van 30cm dik. De constructie meet bij benadering H. 158 x L. 250 x Br. 190cm. De muur aan de deuropening, gesitueerd langs de zuidkant, is 35cm dik. De andere zijden van de constructie zijn gesloten.

Bron: WOI Relict (473): Bakstenen constructie Galileistraat 1 (Beerst - WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Aanvullende informatie

Deze militaire post werd in het verleden soms onterecht als een bunker uit de Eerste Wereldoorlog omschreven. Het gaat wel degelijk om een Duitse militaire post uit de Tweede Wereldoorlog.