• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve, heropgebouwd in de jaren 1920. Als site pas voor het eerst aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) met min of meer gelijkaardige opstelling. Twee roodbakstenen volumes onder pannen zadeldaken evenwijdig tegenover elkaar op het onverharde erf ingeplant. Ten noorden, laag boerenhuis met links licht vooruitspringend zijrisaliet uitgewerkt als tuitgevel. Ten zuiden, lang schuur- en stalvolume met markante naar het erf georiënteerde tuitgevel met achtzijdige oculus en drie korfboogvormige laadvensters uitgewerkt als tuitgevels. Verzorgde wederopbouw-architectuur, zie veralgemeend gebruik van verankerde tuitgevels op schouderstukken met muurvlechtingen en aandaken, boerenhuis met rechthoekige muuropeningen gevat in tudorboogvormige vensternissen met in de boogvelden een visgraatmotief. Vernieuwd houtwerk. Ten westen, opvallende erfoprit afgezoomd met populieren naar de Nachtegaalstraat. Aan de erftoegang aan de Heidenstraat, klein bakstenen kapelletje van "1945" toegewijd aan "ONZE LIEVE VROUW VAN GOEDEN RAAD", zie opschrift.

• Waar men gaat langs Diksmuidse wegen, komt men een kapelletje tegen, s.d., s.l.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn