Pastorie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Beerst
Straat Hendrik Consciencestraat
Locatie Hendrik Consciencestraat 3, Diksmuide (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Diksmuide (adrescontroles: 12-12-2007 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Diksmuide (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hendrik Consciencestraat nr. 3. Voormalige pastorie in omhaagde tuin, heropgebouwd in de jaren 1920 n.o.v. architect G. De Backere (Gistel). Op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1843) aangeduid als een rechthoekige volume met ten westen ervan een restant van een U-vormige omwalling.
Gele baksteenbouw op T-vormige plattegrond onder elkaar kruisende en verspringende pannen zadeldaken. Typerende wederopbouwkenmerken, cf. verankerde tuitgevels op schouderstukken met aandaken en muurvlechtingen, rechthoekige muuropeningen gevat in korfboognissen en beluikte kozijnconstructies met kleine roedeverdeling. Verzorgde gootlijsten op klossen. Op de linkerhoek van het perceel, klein rechthoekig nutsgebouw met dezelfde kenmerken.

NOTEBAERT A., NEUMANN CH., e.a., Inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 1986, nr. 6633.

Bron: Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hendrik Consciencestraat

Hendrik Consciencestraat (Diksmuide)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.