Hof ter Beerst

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Beerst
Straat Schoolstraat
Locatie Schoolstraat 1, Diksmuide (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Diksmuide (adrescontroles: 12-12-2007 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Diksmuide (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hof ter Beerst

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Schoolstraat nr. 1. Het zogenaamde "Hof ter Beerst", cf. huidige stafkaart. Achterin gelegen wederopbouwhoeve van de jaren 1920 met twee evenwijdige roodbakstenen volumes onder pannen zadeldaken schuin t.o.v. elkaar rondom het verhard erf ingeplant. Met een identieke opstelling reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) onder de naam "C(en)se Zeteler Beerst" en met ten zuiden ervan een achtvormige omwalling - gevoed door de Camardebeek- die mogelijk de oudere kern van de site vormde. Zoals de Ferrariskaart aangeeft zou de site teruggaan op de heerlijkheid "Zaele ter Beerst" en niet op de heerlijkheid "Hof ter Beerst" zoals de huidige benaming zou laten vermoeden. Deze "Zaele ter Beerst" was een leenhof afhankelijk van de Burg te Brugge en telde talrijke achterlenen te Vladslo, Beerst, Esen, Klerken, Woumen, Stuivekenskerke, Kaaskerke en Keiem.
Ten zuiden, boerenhuis van vijf traveeën en twee opkamertraveeën onder hogere nok, wat laat vermoeden dat bij de heropbouw teruggegrepen werd naar de vooroorlogse situatie. Rechthoekige muuropeningen in korfboognissen met verzorgde kozijnconstructies met geprofileerde tussendorpels.
Rechts van de deur, gerecupereerde datumsteen met het ingehouwen opschrift "DAR JOOS HEERE VAN DE ZAELE TER BEERST ANNO 1780". Rechts aansluitend, stal- en schuurvolume met hogere dakoverstek ter hoogte van de schuurpoort. Ten noorden, stalvleugel met oudere kern in gele baksteen en laadvensters als klimmende dakkapellen.

DE MEYER E., Beerst vroeger, Brugge, 1984, p. 295-302.
VANDENBUSCCHE A. R., Beerst geschiedkundige aanteekeningen, p. 49-51, s.l., 1930.

Bron: Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Schoolstraat

Schoolstraat (Diksmuide)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.