Klooster en schoolgebouwen van de zusters van Liefde

Beschrijving

Voormalig klooster en schoolgebouwen van de Zusters van Liefde, gelegen aan een doodlopende aftakking van het Esenplein. Het kloostergebouw met rechts aansluitende kapel is heropgebouwd in de jaren 1920, doch gaat als stichting terug tot 1864 wanneer de Zusters van Liefde van Heule katholiek (meisjes)onderwijs inrichten te Esen. In 1870 wordt hun school als gemeenteschool erkend. Wanneer de zusters de school in 1879 verlaten als gevolg van de wet van Humbeeck, richten zij een vrije gemengde katholieke school, "School der Heilige Familie" op. Klooster als bakstenen lijstgevel. Rechthoekige muuropeningen verdiept in korfboognissen met decoratief metselwerk van de boogvelden. Korfboogdeur waarboven bovenlicht en heiligennis. Deels bewaard houtwerk met T-indeling. Rechts aansluitend, kapel met drie smalle spitsboogvensters, gevat in brede spitsboognis. Links aansluitend, schoolgebouw van na de Tweede Wereldoorlog.

• ERVINCK L., DEBAEKE S., Het drama van Esen, Koksijde, 1996, p. 14.
  • LEMAHIEU C., Wedstrijd ingericht tussen de landelijke gemeenten van de arrondissementen Veurne en Diksmuide, Gemeente Esen van 1900-1950, s.l., 1952 (iconografie).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn