Duitse mitrailleurspost van de Eerste Wereldoorlog

Gemeente Diksmuide

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Duitse mitrailleurspost van de Eerste Wereldoorlog

Typologiebunkers
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Esenweg z.nr. Duitse mitrailleurspost van de Eerste Wereldoorlog, gelegen in weide achter de Esenweg ten westen van de dorpskom (zichtbaar vanaf de Eikhofstraat), op de heuvelrug die van Diksmuide over Esen en Klerken (Houthulst) naar Staden loopt. Deze mitrailleurspost maakte deel uit van de zogenaamde "Eessener-Stellung" (een andere bunker van deze tweede Duitse stelling - is bewaard aan de Klerkenstraat nr. 2) die verder liep op grondgebied Klerken (Houthulst). Deze stelling stond bekend als een rustige stelling, aanvankelijk bezet door twee compagnies, later door één. Rechthoekige bovengrondse betonnen constructie onder nagenoeg vlak dak, met aanpalende lage versterkingsmuren met schietgaten vanwaar de vijand onder vuur kon worden genomen. Gesloten noordwestzijde; zuidoostzijde met twee deuropeningen (uitsparingen voor deurkader) en twee kleine vierkante gaten.
Binnenin twee ruimtes, verbonden door een deuropening, bewaarde nissen. Plafond van ijzeren staven afgewisseld met houten balken.

INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol