Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
Gelegen aan de hoek met Klerkenstraat. Herberg uit de wederopbouwperiode, de "KRUISHOEVE" zie naambord. Deze benaming verwijst naar de straatnaam en de kruising in een bijna rechte hoek van de Kruis- en de Klerkenstraat. De huidige inplanting gaat terug op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843), waarop het pand aangeduid is als "In de Eessen Kruisstraat Cabaret".
Herberg in 1920 heropgebouwd zie muurankers. Witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak, rechthoekige muuropeningen verdiept in korfboognissen. Vernieuwd houtwerk, wellicht deels naar oud model. Achtergelegen klein schuurtje met aandaken en vlechtingen, en korfboogpoort.
Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
De woning is gerenoveerd, met verlies aan erfgoedwaarde. Er is onder meer een nieuwe gevel aangebracht, waarbij het naambord, de muurankers en de korfboognissen zijn verdwenen. Het achtergelegen schuurtje met aandaken, vlechtingen en korfboogpoort is gesloopt.
Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).