Teksten van Duitse militaire post

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78209

Duitse bunker en commandopost van de Eerste Wereldoorlog ()

Duitse bunker en commandopost van de Eerste Wereldoorlog, grotendeels ingebouwd in schuur tegenover de verbouwde hoeve zogenaamd " 't Molenhof" (naamgeving naar de "Roggeveldmolen" die in oktober 1914 kapotgeschoten werd). Het gehucht "Roggeveld" vormde de plaats voor Duitse rustkwartieren (zie Roeselarestraat), een aantal bunkers werden gebouwd in dit kader.

Bovengrondse betonnen constructie, nu grotendeels ingebouwd in schuur. Het beton werd deels tegen een houten bekisting gegoten (verloren bekisting). Toegang onder aflopend dak aan de noordoostzijde (aan de straat), voorts twee schuine openingen, respectievelijk in de zuidoost- en de noordwestzijde. Binnenin één ruimte met bewaarde houten balken in het beton.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/78209 (geraadpleegd op ).


Duitse betonconstructie Molenhof Oude Roeselarestraat (Esen - WOI) ()

Bovengrondse, betonnen constructie grotendeels ingebouwd in schuur tegenover boerderij 't Molenhof, op het gehucht Roggeveld, nabij het kruispunt Roeselarestraat - Oude Roeselarestraat. De ingang tot de constructie komt uit op de Oude Roeselarestraat. Vlakbij ligt de opgeheven Duitse militaire begraafplaats van het Roggeveld. De constructie ligt circa drie kilometer ten zuidoosten van Esen, op een heuvelrug, in heuvelachtig landbouwgebied.

Historische achtergrond

De betonnen constructie was aangebouwd tegen de molen van molenaar Aloïs Masenaere. De molen, waarvan reeds sprake sinds 1662, werd in oktober 1914 noodgedwongen stilgelegd.

In de omgeving van de wijk het Roggeveld hadden de Duitsers gedurende de Eerste Wereldoorlog veel rustkwartieren uitgebouwd. Er werden eveneens versterkingen aangebracht en enkele betonnen bunkers gebouwd. De nabijgelegen brouwerij fungeerde als Ortskommandatur. De herberg 't Nieuw Roggeveld (het huidige café Roggeveld) deed dienst als medische post en achter de brouwerij werd sedert oktober 1914 de Duitse begraafplaats Roggeveld aangelegd. Vlakbij de wijk liep de spoorlijn Adinkerke-Gent, met een aftakking die langs het Roggeveld naar het kanon van de Predikboom leidde.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie, (nu) grotendeels ingebouwd in schuur. Het beton is deels tegen een houten bekisting gegoten, deels tegen takkenwerk. De zuidwestelijke zijde was gegoten tegen een (nu verdwenen) molen.

De toegang van de constructie bevindt zich aan de noordoostelijke zijde (tegen de Oude Roeselarestraat) en wordt afgeschermd door een sluis, met aflopend dak. De ijzeren haken, waartegen een goot bevestigd was, zijn nog aanwezig (de goot werd in de jaren '50-'60 afgebroken).

Binnenin bestaat de constructie uit één ruimte. Het plafond en de muren zijn tegen een houten bekisting gegoten. Hier en daar steken houten balken in het beton. De constructie bevat twee schuine openingen, één aan de zuidoostelijke zijde (gericht naar zuiden) en één aan de noordwestelijke zijde (gericht naar het noorden).

  • DEMOEN H. 1984: Het Diksmuidse van toen, Brugge.
  • ERVINCK L. 1996: Het drama van Esen, Koksijde.
  • VLAEMYNCK J. 1987: Het bevrijdingsoffensief in onze streek, Den Dyzere VI, 23-28, 33-43.

Bron: WOI Relict (269): Duitse betonconstructie Molenhof Oude Roeselarestraat (Esen - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195650 (geraadpleegd op ).