Kapel met linde

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel met lindeboom

Beschrijving

De op vandaag zwaar gerenoveerde kapel (renovatie in 1983 en na 1986) werd oorspronkelijk gebouwd in 1844, zie jaarsteen "H.M.A. B.V.O. 1844". Naar verluidt ter nagedachtenis van een verdronken bedevaarder die van Merkem (Houthulst) via de Steenstraat naar Brugge ging. De kapel werd niet vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In de Atlas der Buurtwegen (1841) staat er reeds een kapel ingetekend op dezelfde locatie, genaamd "Seysenskapelleje".

De kapel wordt geflankeerd door een solitaire linde en vormt daardoor een herkenningspunt vanuit het omliggende landschap.

• Waar men gaat langs Diksmuidse wegen, komt men een kapelletje tegen, s.d., s.l

• MISSIAEN H. & VANNESTE P. 2005: Kapel met linde [online], https://id.erfgoed.net/teksten/78227 (geraadpleegd op 4 mei 2022)

Auteurs: Schepens, Annelies; Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn