Conciërgerie van het Esenkasteel met kapelletje

Beschrijving

Conciërgerie van het "Esenkasteel" met kapelletje. Evenals het kasteel heropgebouwd in de jaren 1920, mogelijk ook naar ontwerp van de Brusselse architect Lauwers. Gele baksteenbouw onder leien schilddak (kroonlijst op klossen en tandlijst, dakkapellen onder gebogen kroonlijst, mogelijk nieuw ingebracht). Hoekpilasters, getoogde muuropeningen in een geriemde omlijsting, deur met geprononceerde druiplijst. Bewaard beschilderd houtwerk met kruisindeling en luiken.

De kapel zou reeds bestaan hebben voor de Eerste Wereldoorlog. In 1930-1933 werd ze heropgebouwd: geelbakstenen gebouw op vierzijdige plattegrond met afgeschuinde hoeken en onder leien zadeldak. Betraliede rondboognis, altaar met mariabeeld.

• PRIEM V., Kastelen en landhuizen in de Westhoek, Tweede deel, Ieper, 1998, p. 11-17.
  • VLAEMYNCK J., Geschiedkundige aantekeningen omtrent het kasteel van Esen. Fictie en realiteit omtrent het kasteel, in Den Dyzere, jg. 7, n° 3, 1988, p. 4-66.
  • Waar men gaat langs Diksmuidse wegen, komt men een kapelletje tegen, s.d., s.l.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn