Hoeve Rode Poort

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Rode Poort

Beschrijving

"Hoeve Rode Poort", zie actuele stafkaart. Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve van 1922, zie roodgeschilderde muurankers. De achteringelegen omwalde hoeve, op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid als "Ferme Roode Poorte", werd na de Eerste Wereldoorlog aan de weg heropgebouwd naar ontwerp van architect F. Haché (Nieuwpoort).

Hoeve met losse bestanddelen. Ten zuiden van het erf, boerenhuis met twee opkamertraveeën onder schilddak met geknikte dakoverstek op eenvoudig uitgewerkte consoles. Rechthoekige muuropeningen met sierlijk uitgewerkte boogvormige strek. Gedeeltelijk bewaard houtwerk.

Ten oosten, stalvleugel met gewijzigde muuropeningen onder geknikt zadeldak. Twee laadvensters uitgewerkt als dakvenster met houten windbord.

• NOTEBAERT A., NEUMANN C. e.a., Inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten, Algemeen Rijksarchief Brussel, 1986, n° 7225.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn