Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Achteringelegen wederopbouwhoeve met losse lage bestanddelen in vierkante opstelling rondom verhard erf. Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt als Duitse voorpost en in de jaren 1920 samen met de hoeves IJzerdijk nummer 72 en 74 heropgebouwd naar ontwerp van architect Théodore Raison (Brugge).

Ten oosten van het erf, roodbakstenen boerenhuis met rechthoekige muuropeningen in korfboognissen. Verbouwde erfgevelzijde en vernieuwd houtwerk.
Recht tegenover het boerenhuis, roodbakstenen dwarsschuur. Ten noorden en ten zuiden, respectievelijk roodbakstenen stalvleugel en geelbakstenen stalvleugel met geïncorporeerd wagenhuis van vier traveeën. Typerende wederopbouwarchitectuur, zie de traditionele indeling van het boerenhuis met opkamer, zijgevels op schouderstukken als tuitgevels met aandaken en muurvlechtingen.

• NOTEBAERT A., NEUMANN C. e.a., Inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten, Algemeen Rijksarchief Brussel, 1986, n° 7224.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn