Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve met losse geelbakstenen bestanddelen U-vormig opgesteld rondom deels verhard erf. Als achteringelegen hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), maar na de Eerste Wereldoorlog dichter bij de straat heropgebouwd.
Ten noorden van het erf, naar de straat georiënteerd boerenhuis van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak met voorliggende tuin. Segmentbogige muuropeningen en bewaard houtwerk met 19de-eeuwse inslag. Onder de gootlijst geaccentueerde baksteenfries. Ten westen, schuurvleugel met rechts geïncorporeerde halfopen loods en zijgevels als tuitgevels op schouderstukken met muurvlechtingen en centrale oculus. Ten oosten, stalvleugel met rechts geïncorporeerd wagenhuis met drie korfbogige poortopeningen (thans dichtgemetseld). Laadluik als dakvenster met overkragende daklijst. In oorsprong dito zijgevels als de schuurvleugel, maar de aandaken werden in een latere fase verwijderd. Boomgaard ten westen van de hoeve.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn