Oud kerkhof Kaaskerke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oud kerkhof Kaaskerke

Beschrijving

Voormalig kerkhof van de niet heropgebouwde kerk. Omzoomd met onder meer lindes en toegang geflankeerd door eenvoudige bakstenen pijlers. Centrale verharde laan naar achterin gesitueerde calvarie omgeven door lindebomen en rode beuken. Links en rechts van de calvarie, twaalf oorlogsgraven van 'The Commonwealth', respectievelijk 'Royal Engineers' (1940) en 'Royal Australian Air Force' (1944). Diverse arduinen grafmonumenten vanaf het laatste kwart van de 19de eeuw. Onder meer familiegraf "VAN WASSENHOVE-VANDENBUSSCHE", opgericht ter nagedachtenis van het tragische treinongeval van 28.12.1926 waarbij Zoe Vandenbussche en haar dochter Marie Louise Van Wassenhove kwamen te overlijden, zie opschrift. Monumentaal arduinen grafmonument met neergezeten engel en herdenkingsplaten in carrara marmer.

• DECOUTERE A. s.d.: Kaaskerke met zijn oorlogsmonumenten en kapellen, Den Dyzere 7.4, 29-34.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn