• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Historische hoeve, licht achterin gelegen aan de noordzijde van de Lampernissestraat. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met een vierkante omwald erf met daarop drie gebouwen, en ten oosten van dat erf, één losstaand volume. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) is de bebouwing op het omwalde (opper)hof geëvolueerd tot een gesloten U-vorm. Tot op vandaag is de constellatie opperhof (met boerenhuis en bakhuis) en het niet omwalde neerhof (met stalling en schuur) nog herkenbaar, doch de omwalling is gedempt.

Imposant witgekalkt boerenhuis - mogelijk in kern 18de-eeuws - onder scherp zadeldak (rode pannen), brede opkamer onder doorlopende nok. Vernieuwd houtwerk. Voor het huis, laag 19de-eeuws nutsgebouw (onder meer bakhuis) onder pannen zadeldak.

Ten oosten van het boerenhuis, neerhof met ten noorden 19de-eeuwse stalling onder onderbroken zadeldak (rode Vlaamse pannen, klimmende laadvensters). Ten zuiden, 19de-eeuwse dwarsschuur onder zadeldak (rode Vlaamse pannen).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn