Russisch-Orthodox klooster en kerk “Parochie Moeder Gods, troosteres der bedroefden”. In de jaren 1980 werd op deze plaats een kloostergemeenschap gesticht met een kleine kapel. Het klooster is ingericht in een laag boerenarbeidershuis naar verluidt van circa 1903, met bewaard houtwerk met gelede roedeverdeling en luiken. Aanpassingen aan het huis: bekroning met kruis en houten poortdoorgang met links en rechts afbeelding van heiligen. In 1988 werd een kleine Russisch-Orthodoxe kerk gebouwd naar ontwerp van architect Hugo Dezutter (Veurne), naar verluidt naar het voorbeeld van een houten kerk van Novgorod.
Eenbeukig kerkje opgetrokken uit eenvoudige materialen (betonsteen en gekleurde kunstleien). Het gekleurde dakenspel (zadeldaken met lagere nok voor het portaal en de apsis) met de grote zeshoekige dakruiter en het kleinere ajuinvormige torentje zorgt ervoor dat de kerk erg beeldbepalend is, zowel vanaf de weg Nieuwpoort-Diksmuide (Pervijzestraat) als vanaf de de Rousdammestraat.
De interieurwerking wordt bepaald door het houten gebinte en de verzorgde iconostase met iconen.
BAUWENS J., Lampernisse, in Westhoek, jg. 35, n° 4, 1999, p. 22.
Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Russisch-Orthodox klooster en kerk [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78317 (geraadpleegd op ).