Russisch-Orthodox klooster en kerk

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Lampernisse
Straat Rousdammestraat
Locatie Rousdammestraat 1, Diksmuide (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Diksmuide (adrescontroles: 12-12-2007 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Diksmuide (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Russisch-Orthodox klooster en kerk

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Rousdammestraat nr. 1. Russisch-Orthodox klooster en kerk “Parochie Moeder Gods, troosteres der bedroefden”. In de jaren 1980 werd op deze plaats een kloostergemeenschap gesticht met een kleine kapel. Het klooster is ingericht in een laag boerenarbeidershuis naar verluidt van ca. 1903, met bewaard houtwerk met gelede roedeverdeling en luiken. Aanpassingen aan het huis: bekroning met kruis en houten poortdoorgang met links en rechts afbeelding van heiligen. In 1988 werd een kleine Russisch-Orthodoxe kerk gebouwd n.o.v. architect Hugo Dezutter (Veurne), naar verluidt naar het voorbeeld van een houten kerk van Novgorod.
Eenbeukig kerkje opgetrokken uit eenvoudige materialen (betonsteen en gekleurde kunstleien). Het gekleurde dakenspel (zadeldaken met lagere nok voor het portaal en de apsis) met de grote zeshoekige dakruiter en het kleinere ajuinvormige torentje zorgt ervoor dat de kerk erg beeldbepalend is, zowel vanaf de weg Nieuwpoort-Diksmuide (Pervijzestraat) als vanaf de de Rousdammestraat.
De interieurwerking wordt bepaald door het houten gebinte en de verzorgde iconostase met iconen.

BAUWENS J., Lampernisse, in Westhoek, jg. 35, n° 4, 1999, p. 22.

Bron: Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Rousdammestraat

Rousdammestraat (Diksmuide)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.