is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Oudlandpolders van Lampernisse
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
Deze vaststelling was geldig van tot
is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Komgrondengebied van Lampernisse
Deze bescherming was geldig van tot
Voormalige, gerenoveerde gemeenteschool, gelegen binnen het beschermd landschap van de Oudlandpolders van Lampernisse (M.B. van 30.01.2002, ook te Alveringem en Veurne). De gemeenteschool werd vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw opgericht. De school met onderwijzerswoning werd in 1898 door twee zusters annunciaten uit Veurne overgenomen, een gedeelte van de school werd ook als gemeentehuis gebruikt. Ze werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigd en in 1919-1923 heropgebouwd naar het model van de vooroorlogse gemeenteschool, dit naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge).
Langgestrekt bakstenen gebouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), arduinen steen met opschrift "GEMEENTE SCHOOL". Typologie van het overheidsgebouw gemarkeerd door het hogere huis van de (hoofd)onderwijzer geflankeerd door lagere gebouwen met links een klasgebouw. Achteraan sluit bij de klassen een lange tuinmuur aan. Gewijzigde muuropeningen en vernieuwd houtwerk, met rolluikkasten deels naar oud model.
Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)