Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Lampernisse
Straat Zadelstraat
Locatie Zadelstraat 3, Diksmuide (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Diksmuide (adrescontroles: 12-12-2007 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Diksmuide (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Hoeve

Deze bescherming is geldig sinds 20-11-2001.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Oudlandpolders van Lampernisse

Deze bescherming is geldig sinds 30-01-2002.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

* Zadelstraat nr. 3. Hoevetje waarvan het boerenhuis beschermd is als monument bij M.B. van 20.11.2001. Gelegen binnen het beschermd landschap van de Oudlandpolders van Lampernisse (M.B. van 30.01.2002, ook te Alveringem en Veurne).
Aan de straat gelegen hoevetje - boerenhuis voorafgegaan door kleine voortuin - uit de tweede helft van de 19de eeuw cf. nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1843). Ten noorden, naar de straat geörienteerd boerenhuis van vier traveeën en rechts twee opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde gele baksteenbouw, aan voorzijde witgekalkt boven gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen onder bakstenen strek en tegels als vensterbank. Bewaard houtwerk: o.m. kruisvensters als schuiframen en opendraaiende ramen met geprofileerde kalf. Beluikt aan de straatzijde. Deur met gedeeld bovenlicht.
Gaaf bewaard en eenvoudig interieur. Behouden balklagen en paneeldeuren met geprofileerde deuromlijstingen. Keldertoegang is afgedekt met een houten valluik waarop houten treden zijn aangebracht naar de opkamer. Cementtegelvloeren.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 732. (inhoudelijk dossier Oudlandpolders van Lampernisse)
AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1757.

Bron: Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Zadelstraat

Zadelstraat (Diksmuide)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.