• is aangeduid als beschermd monument Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Oudlandpolders van Lampernisse

Beschrijving

Hoevetje waarvan het boerenhuis beschermd is als monument. Gelegen binnen het beschermd landschap van de Oudlandpolders van Lampernisse.

Aan de straat gelegen hoevetje - boerenhuis voorafgegaan door kleine voortuin - uit de tweede helft van de 19de eeuw, nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Ten noorden, naar de straat geörienteerd boerenhuis van vier traveeën en rechts twee opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde gele baksteenbouw, aan voorzijde witgekalkt boven gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen onder bakstenen strek en tegels als vensterbank. Bewaard houtwerk: onder meer kruisvensters als schuiframen en opendraaiende ramen met geprofileerde kalf. Beluikt aan de straatzijde. Deur met gedeeld bovenlicht.

Gaaf bewaard en eenvoudig interieur. Behouden balklagen en paneeldeuren met geprofileerde deuromlijstingen. Keldertoegang is afgedekt met een houten valluik waarop houten treden zijn aangebracht naar de opkamer. Cementtegelvloeren.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 732. (inhoudelijk dossier Oudlandpolders van Lampernisse)
  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1757.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn