erfgoedobject

Bladelinhoeve

bouwkundig / landschappelijk element
ID
78331
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78331

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bladelinhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Bladelinhoeve
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Oudlandpolders van Lampernisse
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bladelinhoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Recente naamgeving naar de "Bladelyncks hoek" (zie huidige kadasterkaart), refererend naar de familie Bladelin, die in de 14de eeuw onder haar leden diverse klerken en griffiers van de Kasselrij Veurne-Ambacht telde en hier tevens verschillende eigendommen bezat.

Diep achterin gelegen, omwalde historische hoeve met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom gekasseid erf met mestvaalt. Mogelijk teruggaand tot de twaalfde eeuw als ontginningssite. Onder meer aangeduid als omwalde site op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) met dezelfde configuratie. Thans echter, eerder gesloten geheel ten gevolge van recente uitbreidingen in het kader van een functiewijziging tot vakantiehoeve, zie onder meer poortgebouw ten westen.

Ten zuiden van het erf, boerenhuis van vier traveeën en twee opkamertraveeën (rechts) onder kort overstekend zadeldak (Vlaamse pannen), deels mank ten gevolge van uitbouw aan de erfzijde. Hoofdzakelijk 18de-eeuws, zie datering "1725" in moerbalk, echter mogelijk met nog oudere kern.
Witgekalkte, verankerde baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen met verzorgd houtwerk, onder meer enkele vernieuwd naar oud model: kruisramen met kleine roedeverdeling en luiken; getraliede muuropeningen aan de erfzijde.

Vrij ingrijpend gewijzigd interieur: balkenzoldering boven kelder en zwarte tegelvloer.

Ten oosten van het erf, gaaf bewaarde 18de-eeuwse stalvleugel onder kort overstekend zadeldak (Vlaamse pannen). Witgekalkte, verankerde baksteenbouw. Kleine getoogde vensteropeningen afgewisseld met getoogde staldeuren.

Ten noorden van het erf, ingrijpend verbouwde schuurvleugel ten behoeve van verblijfsaccommodatie. Ten westen, recent poortgebouw met aanpalende nieuwe vleugel.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 732. (inhoudelijk dossier Oudlandpolders van Lampernisse)
  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1757.
  • DEWILDE M., Ruilverkavelingsblok Fortem. Kultuurhistorische landschapsinventarisatie, 1992,
  • VANSTEENKISTE G., Lampernisse. De Komgronden, in Rond den Beverinck, jg. 1, n° 1, 2001, p. 19.
  • VANDENBERGHE G., Herontdekking van een cultuurlandschap: Het Zannekinpad in Lampernisse, in Nikolaas Zannekin en de Slag bij Kassel 1328-1978, s.l., 1978, p. 86.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Op de kabinetskaart van de Ferraris ligt de hoeve als omwalde site in de polder ten noordwesten van het dorp Lampernisse, omringd door graslanden. Op de Poppkaart wordt de omgeving van de hoeve aangeduid als ‘Bladelijncks hoek’. De hoeve was in de 19de eeuw toegankelijk via een dreef en voetweg van op de Heersdijkstraat (later Zadelstraat). Pas in het begin van de 20ste eeuw werd de toegangsweg over de volledige lengte verhard. Later werd deze weg heraangelegd en rechtgetrokken.

De omwalling is vandaag nog aanwezig en wordt gemarkeerd door een bomenrij langs beide oevers. Recent werd ten noordoosten van de hoeve een boomgaard aangeplant. Rondom de hoeve is de agrarische context bewaard gebleven met percelen akker- en weiland begrensd door een dicht netwerk van sloten en grachten.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.
  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • ZWAENEPOEL A. 2018: Beheerplan voor het beschermd landschap Oudlandpolders van Lampernisse, WVI, i.o.v. de gemeenten Diksmuide, Alveringem en Veurne, Brugge. (https://id.erfgoed.net/plannen/953)
Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bladelinhoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78331 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.