Kerkhofmuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerkhofmuur

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Oudlandpolders van Lampernisse

Beschrijving

Kerkhofmuur met ringen en kettingen. Na de Eerste Wereldoorlog naar vooroorlogs model heropgebouwd (zie archief Dienst der Verwoeste Gewesten: plannen wederopbouw).

Deze recent hervoegde muur herinnert aan de veemarkt die tot 1971 wekelijks plaatsvond tussen half september en eind november. De bakstenen muur wordt gekenmerkt door pijlers, casementen, arduinen dekplaat en in de muur ingewerkte ijzeren ooghaken met ijzeren kettingen waaraan het vee werd vastgemaakt tijdens de markt; sporen van ophoging.

Gelijkaardige muren recht tegenover de kerkhofmuur, bij voormalige huizen van veehandelaars.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 732. (inhoudelijk dossier Oudlandpolders van Lampernisse)
  • NOTEBAERT A., NEUMANN C. e.a., Inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 1986 (dossier 8916 betreffende het kerkhof, de omheiningsmuur en de calvarieberg).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn