Gemeentehuis van Lampernisse

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kortestraat. Voormalig gemeentehuis (tot circa 1970). Gebouwd met toelage van de Dienst der Verwoeste Gewesten en in 1925 in gebruik genomen. Voor de Eerste Wereldoorlog had Lampernisse geen gemeentehuis, de gemeenteraad vond plaats in herbergen en gedurende een bepaalde periode in een gemeentezaal in de school.

Laag geelbakstenen hoekhuis waarvan de smalle zijgevel uitgewerkt is als trapgevel. Verzorgd baksteenmetselwerk zie de geprofileerde muuropeningen en het uitgewerkte dakvenster met bolbekroning. Vernieuwd houtwerk.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 732. (inhoudelijk dossier Oudlandpolders van Lampernisse)
  • NOTEBAERT A., NEUMANN C. e.a., Inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 1986 (dossier nummer 5135 over gemeentehuis).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn