De Blauwe Steenputhoeve

Beschrijving

Aan de straat gelegen hoeve, "DE BLAUWE STEENPUTHOEVE", zie houten naambord. Op de Ferrariskaart (1770-1778) reeds aangeduid als hoevesite met gesloten U-vormige opstelling.

Bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken in semigesloten opstelling rondom deels verhard en deels met gras begroeid erf. Ten noorden, verbouwd geelbakstenen boerenhuis met mogelijk 17de-eeuwse kern (type opkamergedeelte onder verhoogde nok). Vermoedelijk in 1880 werd dit opkamergedeelte van twee traveeën naar het noorden uitgebreid en werd het laaghuis (vijf traveeën) met een halve bouwlaag verhoogd (zie Kadastrale Legger 212). Licht getoogde muuropeningen (baksteenstrekken) met vernieuwd houtwerk. Ten oosten, verbouwd aanleunend volume onder lessenaarsdak met in de gevel een spoor van een rondboog (mogelijk voormalig bakhuis). Naar verluidt bewaarde balkenzoldering met het jaartal "1645".
Ten zuiden, geelbakstenen 18de-eeuws stalvolume (zie Ferrariskaart) onder zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op kleine korbelen. Zijgevels als tuitgevels met aandaken en muurvlechtingen op schouderstukken met geprofileerde kraagstenen.
Ten westen en ten oosten, respectievelijk twee schuurvleugels met laat 19de-eeuwse kern.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, Primitief Percelenplan.