erfgoedobject

Gedenkteken voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen

bouwkundig element
ID
78348
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78348

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Gedenkteken in blauwe hardsteen op rechthoekig podium. Centrale graftombe onder witgeschilderde schilddakvormige dekplaat met zwart kruis, geflankeerd door twee sokkels met witgeschilderde liggende leeuwen met opengesperde muilen. Achteraan, obeliskvormige sokkel met witgeschilderde buste van koning Albert I en de opschriften: "LEKE AAN ZIJNE HELDEN", "SOLDATEN 1914-18" en "40-45" met de bijhorende namen. Op de sokkels, respectievelijk links en rechts de opschriften: "BURGERS 14-18" en "BURGERS 40-45" met bijhorende namen. Uitgehouwen en witgeschilderde letters.

Dit gedenkteken werd voor de eerste maal onthuld in 1924 en in 1946 aangepast in zijn huidige vorm waarbij een gedenkplaat met het opschrift: "WIJ WILDEN, WAT WAS RECHT EN WONNEN WAT WIJ WILDEN - 1914-1918" en twee flankerende marmeren gedenkstenen werden vervangen door de huidige naamplaten.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 215.
  • VANDENBUSSCHE L. 1978: Leke en zijn verleden, Zingem, 78 en 80 (foto).

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gedenkteken voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78348 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.