Hoeve Ter Soetendaele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Soetendaele

Beschrijving

Hoeve "TER SOETENDAELE", zie houten naambord.  Aan de straat gelegen, laat 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen L-vormig rondom het erf opgesteld. Als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).

Ten noorden van het erf evenwijdig met de straat, witgekalkt volume aansluitend bij het langgestrekte type: boerenhuis van vijf traveeën met rechter opkamertravee onder verhoogde nok en links geïncorporeerde stal met gewijzigde muuropeningen (Vlaamse pannen). Erfgevelzijde met rechthoekige, beluikte muuropeningen met bewaard houtwerk (T-ramen). Boven de deurtravee, laadluik in klimmende dakkapel. Betraliede segmentbogige kelderopening in de zijgevel. Achtergevel met eenvoudige uitbouw onder lessenaarsdak van 1880, zie mutatieschets.

Interieur: gewijzigde ruimteverdeling, doch met behoud van moer- en kinderbalken, onder meer met geprofileerde balksleutels en houten valluik boven kelderopening met houten treden naar de opkamer. Voorts kelder onder bakstenen tongewelf, bewaarde houten paneeldeuren en cementtegels. Ten noorden van het boerenhuis, tweeledig bakhuis volgens het kadaster opgetrokken in 1951 ter vervanging van een ouder exemplaar, cf. mutatieschetsen.
Ten oosten van het erf, schuurvleugel met geïncorporeerde stalling uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Leke, 1880/7, 1951/7 en staat 223.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn