Pastorie, Heilig Hartbeeld en tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Voormalige pastorie met omringende tuin met onder meer rode beuk, lindes en eik. De Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus toont de structuur en de bebouwing van "Leke" in het laatste kwart van de 16de eeuw. De dorpskom omvatte toen naast de kerk, ook de omwalde pastorie en een tweede omwalde (kasteel)site. Verder niet veel meer dan een aantal woningen geconcentreerd rond het kruispunt van de huidige Lekedorpstraat en de Schorestraat.

Als omwalde site ook aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). De omwalling werd na de Eerste Wereldoorlog gedempt. Verbouwd hoofdvolume. Ten zuiden, toegang geflankeerd door twee bakstenen hekpijlers. Aan de straatzijde, Heilig Hartbeeld van de hand van G. Delafontaine (Menen) met het opschrift "WEEST MIJN VRIENDEN 1928-1953", opgericht in 1953 ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Heilig Hartebond.

• VANDENBUSSCHE L., Leke en zijn verleden, 1978, Zingem, p. 134.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn

Aanvullende informatie

De voormalige pastorie onderging gedurende de voorbije twee jaar een intensieve restauratie en herbestemming naar ontwerp van Rabaut Architecten. De complexe bouwgeschiedenis van de pastorie werd onderzocht door historicus Johan Termote. Bij de werken werd de gedempte omwalling opnieuw zichtbaar gemaakt. Aansluitend bij de bewaarde hekpijlers ten zuidoosten is ook nog deel van de vroegere tuinmuur bewaard.

• Informatie verkregen van de eigenaar (4 oktober 2022).