Hoeve Roode Schure

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Roode Schure

Beschrijving

Achterin gelegen historische hoeve, de "ROODE SCHURE", zie houten naambord. De huidige benaming is afgeleid van een thans gesloopte, 19de-eeuwse rode schuurvleugel. Voordien werd de hoeve aangeduid onder de naam "De kleine vlakte ferme", refererend naar het gebied "Laagvlakte".
Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met twee evenwijdige vleugels. Tegen 1835 (zie het primitief percelenplan) is de hoeve reeds uitgebreid als een hoeve met losse bestanddelen met vierkante opstelling en een erftoegang vanuit de Lekedorpstraat (zie huidige situatie). Losse lage bakstenen bestanddelen U-vormig rondom deels verhard erf opgesteld. Erftoegang in de Lekedorpstraat geflankeerd door twee bakstenen hekpijlers met rechts geïntegreerd Marianisje.

Ten oosten van het erf, witgekalkt verbouwd boerenhuis met 17de-eeuwse kern, zie een opschrift in een moerbalk en als volume reeds aangeduid op de Ferrariskaart. Rechts opkamergedeelte van twee traveeën onder verhoogde nok: schuin oplopende steunberen en zijgevels als tuitgevels op schouderstukken met aandaken en muurvlechtingen. Kelderopening met bewaarde houten kozijnconstructie. Links, laaghuis van vijf traveeën (getoogde muuropeningen) en twee staltraveeën. In 1976 aan de achterzijde uitgebreid met een nieuw volume onder lessenaarsdak, zie mutatieschetsen.

Interieur: Bewaarde moer- en kinderbalken met onder meer het opschrift "J.H.S. YCK SAL DESE LETTERS CAPPEN ANTONUS MESDACH SAL VAN BESTE TAPPEN M.M. 1683".

Ten zuiden haaks op het boerenhuis, stalvleugel van 1876, zie mutatieschetsen. De overige nutsgebouwen werden na de Eerste Wereldoorlog herbouwd en recentelijk uitgebreid of vervangen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, Primitief percelenplan.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Leke, 1876/1, 1976/10 en staat 223.
  • VANDENBUSSCHE L., Leke en zijn verleden, 1978, Zingem, p. 243-244.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn