Hoeve 't Lappersforthof

Achterin gelegen historische hoeve, " 'T LAPPERSFORTHOF", zie houten naambord.
Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief percelenplan aangeduid als huisvolume op perceel met boomgaard, tevens twee kleine nutsgebouwen en groter nutsgebouw ten zuiden van het erf; identieke configuratie op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).
Ten laatste in 1928 (zie mutatieschets) worden de kleine nutsgebouwen afgebroken, wordt het groter nutsgebouw ten zuiden uitgebreid, en wordt ten oosten van het erf een nieuw nutsgebouw opgetrokken. Ten laatste in 1943 wordt midden op het erf een tweeledig bakhuis gebouwd (zie mutatieschets).

Ten noorden van het erf, witgekalkt boerenhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig met de straat) zie blinde halve venstertjes en laadluikjes, met links geïncorporeerde stalling van vier traveeën, waardoor een langgestrekt type ontstaat. Huis van vier traveeën + rechts twee opkamertraveeën onder doorlopende nok. Getoogde muuropeningen. Bewaard beschilderd houtwerk met geprofileerd kalf, kruisindeling en grote roedeverdeling, en luiken. In de rechter zijgevel, twee rondbogige venstertjes.

Ongeveer centraal op het erf, bakhuis uit de eerste helft van de 20ste eeuw: tweeledig type, gevelveld van ovengedeelte met beplanking. Stallingen en schuur uit einde 19de eeuw of begin van de 20ste eeuw, met verbouwd karakter.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, Primitief percelenplan.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge: 207 Mutatieschetsen, Leke, schets nr. 1928/49 en staat 223.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge: 207 Mutatieschetsen, Leke, schets nr. 1943/22 en staat 223.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn