Sint-Janshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Janshoeve

Beschrijving

Achteringelegen historische hoeve, "SINT-JANSHOEVE", zie houten naambord. Als relatief grote hoevesite van vijf volumes en voorliggende moestuin reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Van deze historische hoeve is thans enkel het boerenhuis bewaard gebleven. Witgekalkt boerenhuis van vier traveeën met rechts drie opkamertraveeën (waarvan één gedicht) onder verhoogde nok (Vlaamse pannen). Twee van de vier traveeën werden wellicht in de loop van de 19de eeuw met een halve bouwlaag verhoogd, zodat de verhoogde nok van de opkamer thans doorloopt. Minstens 18de-eeuwse kern, zie de verhoogde nok van de opkamer, de steile dakhelling, de hoeksteunberen en het gegeven dat het boerenhuis reeds als volume is aangeduid op de Ferrariskaart. Vernieuwd houtwerk.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn