erfgoedobject

Berliner Brug

bouwkundig element
ID
78403
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78403

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Berliner Brug
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Berliner Brug
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Betonnen restant van het bruggenhoofd van de "Berliner Brug". Deze betonnen brug werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers over de Vijvermolenbeek gelegd voor spoorlijnen van en naar het front, waarop benzinestellen reden die men in de volksmond "Berliners" noemde. Langs deze spoorlijnen werd hoofdzakelijk beton aangevoerd voor de bouw van betonnen militaire posten aan het front. Dit beton werd aangemaakt in het groot "Pionierspark" in de onmiddellijke omgeving van het gehucht "Putsarmoede" (zie Vijvermolenstraat). Op het einde van de Eerste Wereldoorlog werden deze lijnen uitgebroken en werd de brug opgeblazen.

  • VANDENBUSSCHE L. 1978: Leke en zijn verleden, Zingem, 53.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Berliner Brug [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78403 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.