Belgische militaire post

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Nieuwkapelle
Straat Alveringemstraat
Locatie Alveringemstraat 13, Diksmuide (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Diksmuide (adrescontroles: 12-12-2007 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Diksmuide (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Schuilplaats en onderkomen voor manschappen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Schuilplaats met inscripties

Deze bescherming is geldig sinds 16-02-2012.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Op het erf van nummer 13 ligt een betonnen militaire post, ter hoogte van de Belgische tweede verdedigingslinie, in 1918 gebouwd door de 9de Batterie onder leiding van luitenant Taymans, zie bewaarde inscripties. De militaire constructie is recent overbouwd door een loods van de verbouwde hoeve. Op de in de jaren 1920 heropgebouwde hoeve zou zich tijdens de Eerste Wereldoorlog een officierenkwartier bevonden hebben, andere betonnen constructies van de oorlog zijn afgebroken.

Halfondergrondse constructie van baksteen en beton. In de westzijde, twee dichtgemetselde deuropeningen, naar verluidt naar twee gangen die haaks zouden staan op een derde gang.

Inscripties: "ANNO MLCCCCXVIII/ 9e BATTERIE/ LIEUTENANT TAYMANS". Overige inscripties onleesbaar, binnenin zouden er nog meer inscripties zijn.

  • INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron: Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2005

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Alveringemstraat (Nieuwkapelle)

Alveringemstraat (Diksmuide)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.