Betonnen militaire constructie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Nieuwkapelle
Straat Alveringemstraat
Locatie Alveringemstraat 23, Diksmuide (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Diksmuide (adrescontroles: 12-12-2007 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Diksmuide (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Betonnen militaire constructie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers, hoeven, stallen
Datering19de eeuw, WO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Alveringemstraat nr. 23 (op het erf van). Betonnen militaire constructie gelegen achter de tweede Belgische verdedigingslinie van de Eerste Wereldoorlog, aansluitend bij stalling van deels bewaarde 19de-eeuwse hoeve. Vlakweg liep een spoorweg van Fortem (Alveringem) tot de Groignie (Groignestraat op grondgebied Nieuwkapelle en Oudekapelle). Constructie op rechthoekig grondplan, opgebouwd uit beton met grove kiezel (vermoedelijk gegoten tegen een toen bestaande constructie), en aan de binnenzijde wellicht uit grote betonblokken (witgekalkt). De toegang in de noordzijde geeft via een trapje uit op een gang met aan weerszijden een ruimte met vensteropening. De plafonds zijn verstevigd met ijzeren profielen.

INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron: Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Alveringemstraat (Nieuwkapelle)

Alveringemstraat (Diksmuide)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.