Teksten van Geallieerde betonnen militaire post

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78407

Betonnen militaire constructie bij eenhoeve ()

Betonnen militaire constructie gelegen achter de tweede Belgische verdedigingslinie van de Eerste Wereldoorlog, aansluitend bij stalling van deels bewaarde 19de-eeuwse hoeve. Vlakweg liep een spoorweg van Fortem (Alveringem) tot de Groignie (Groignestraat op grondgebied Nieuwkapelle en Oudekapelle). Constructie op rechthoekig grondplan, opgebouwd uit beton met grove kiezel (vermoedelijk gegoten tegen een toen bestaande constructie), en aan de binnenzijde wellicht uit grote betonblokken (witgekalkt). De toegang in de noordzijde geeft via een trapje uit op een gang met aan weerszijden een ruimte met vensteropening. De plafonds zijn verstevigd met ijzeren profielen.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geallieerde betonnen militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/78407 (geraadpleegd op ).


Belgische betonnen constructie Alveringemstraat 23 (Nieuwkapelle - WOI) ()

Bovengrondse betonnen militaire constructie aangebouwd aan stallingen boerderij Alveringemstraat 23, op circa 2,5 kilometer ten noordwesten van Nieuwkapelle en ongeveer vijf kilometer ten westen van de IJzer, in vlak landbouwgebied.

Het betreft een betonnen constructie van vermoedelijk Belgische makelij, opgetrokken achter de tweede Belgische verdedigingslinie. Vlakbij lag een vertakking van een spoorweg, die komende van Fortem tot aan de Grognie liep. In de onmiddellijke omgeving zijn nog betonnen constructies teruggevonden.

Betonnen constructie, nu aangebouwd aan stallingen, waarbij grondoppervlak zo'n 50 centimeter lager als huidig oppervlak gelegen is. De constructie heeft een rechthoekig grondplan van circa vijf op zes meter. Het beton (met grove kiezels) is vermoedelijk gegoten tegen een nu verdwenen constructie, getuige hiervan de oneffen vorm, de indrukken van bakstenen en hier en daar overgebleven bakstenen in de muren. Er is ronde wapening in het beton zichtbaar. Het dak is vlak en zou geen openingen bevatten.

De enige toegang, aan de noordkant, geeft via een trapje uit op een kleine gang, die op zijn beurt aan weerszijden uitmondt in één ruimte. De muren binnenin zijn witgekalkt en vermoedelijk deels opgebouwd uit grote betonblokken. De plafonds zijn verstevigd met ijzeren profielen. Elke ruimte bevat een vensteropening: aan de oostkant meet die opening circa H. 35 x L. 55 x D. 75cm (= dikte muren), aan de westkant H. 25 x L. 35 x D. 85cm. In de oostelijke binnenruimte steken T-profielen uit in de middenmuur.


Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geallieerde betonnen militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195814 (geraadpleegd op ).