erfgoedobject

Geallieerde militaire post

bouwkundig element
ID
78410
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78410

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie, tegen de bijgebouwen van de woning "In de Kruisstraat", gelegen bij het kruispunt Boterpotstraat/Oude Zeedijk, circa 300m ten noordwesten van de IJzer.

Historische achtergrond

Betonnen constructie, gelegen achter wat de eerste Belgische verdedigingslinie was (zo'n anderhalve kilometer ten westen van de IJzer). De openingen zijn gericht naar het noorden en het westen, dus weg van het front. Mogelijk kan de constructie gediend hebben als commandopost of schuilplaats.

Beschrijving

Rechthoekige betonnen militaire constructie, gegoten tegen planken. De constructie is langs straatzijde ongeveer twee meter hoog vanaf de begane grond. Het dak is plat.

De westelijke zijde zit tegen de bijgebouwen van het huis. Daar is binnenin een deuropening met (hedendaagse) houten deur. Vermoedelijk is daar ook 1 opening (kijkgat?) aanwezig. Aan de noordzijde is de muur circa 100cm dik, met een opening (kijkgat), die schuin naar binnen loopt. Bovenaan het gat is een uitsparing voor een houten balk aanwezig. De zijwanden van de opening zijn afgewerkt met gele baksteen De oostzijde is volledig toe. Hier verbreden de muren langsonder langs de buitenzijde sterk.

Binnenin is 1 kamer te zien. De muren zijn er opgetrokken in (overwegend) gele baksteen. Tegen het plafond steken rechte golfplaten, met brede golving.


Bron     : WOI Relict (233): Belgische betonnen constructie Oude Zeedijk 6 (Nieuwkapelle - WOI)
Auteurs :  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Geallieerde militaire post [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78410 (Geraadpleegd op )