Bunker van de Eerste Wereldoorlog

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Nieuwkapelle
Straat Boterpotstraat
Locatie Boterpotstraat 6, Diksmuide (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Diksmuide (adrescontroles: 12-12-2007 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Diksmuide (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Bunker van de Eerste Wereldoorlog

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers, herbergen
DateringWO I, interbellum
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Boterpotstraat nr. 6/ Oude Zeedijk. Bunker van de Eerste Wereldoorlog aangebouwd aan de voormalige herberg zogenaamd "IN DE KRUISSTRAAT" (verbouwde herberg van de jaren 1920 of 1930 zogenaamd). De bunker op ca. 300 m ten noordwesten van de IJzer was gelegen achter de eerste Belgische verdedigingslinie.
Rechthoekige betonnen constructie (typologie niet bepaald) onder plat dak. In de aangebouwde westmuur een deuropening en vermoedelijk ook één kijkgat. In de noordwand (muur ca. 1 m dik) met een schuin naar binnenlopend kijkgat, aan de zijkanten afgewerkt met baksteen. Blinde oostwand met naar onder toe verbredende muren.

Bron: Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Boterpotstraat

Boterpotstraat (Diksmuide)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.