erfgoedobject

Villa Marietta

bouwkundig element
ID
78418
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78418

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Villa Marietta
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Marietta
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"VILLA MARIETTA" zie geschilderde letters in het gevelveld. Dit landhuis is legendarisch vanwege de 78-jarige Marie Thérèse Louisa Tack (geboren te Nieuwkapelle in 1836, overleden te Brussel in 1927) of douairière Favarger de la Faverge, die er tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef wonen, in de onmiddellijke nabijheid van de loopgraven van de Belgische eerste linie langs de IJzerdijk. Madame Tack stamde af van de belangrijke Nieuwkapelse familie Tack die in de hoeve "Spaans hof" en "Het Rood Huis" woonden (zie dorpsinleiding). Ze bevoorraadde de soldaten in de loopgraven op een ezel van sigaretten en voedsel. Ze werd dan ook "soldatenmoeder" genoemd.

Als volume nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Het landhuis zou zijn opgetrokken circa 1870 (madame Tack vestigde er zich na de dood van haar man in 1883). In april 1916 werd het huis gedeeltelijk vernield, twee dagen later was het huis hersteld door militairen en kon de bewoonster terugkeren. In 1917 werd het echter te gevaarlijk, en vluchtte zij naar De Panne, waar talrijke militairen haar kwamen opzoeken.
Hoe zwaar de vernieling van het pand tijdens de Eerste Wereldoorlog was, is niet duidelijk, evenmin of het pand na de oorlog gewoon hersteld werd ofwel heel getrouw gereconstrueerd. Recente renovatie waarbij dakkapellen toegevoegd werden. Het bakstenen landhuis, iets lager gelegen dan de IJzerdijk, heeft een L-vormige plattegrond. Zadel- en mansardedaken (vernieuwde Vlaamse pannen), hogere hoekpartij met houten balkon en brede dakoverstek met uitgewerkt windbord op korbelen. (Licht) getoogde muuropeningen onder strek, bewaard beschilderd houtwerk met kruisindeling of kleine roedeverdeling, luiken.

Omliggende tuin onder meer met beuken en restant van boomgaard.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1405.
  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen, Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 107.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 260.

Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa Marietta [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78418 (Geraadpleegd op )