Villa Marietta

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Nieuwkapelle
Straat Ijzerdijk
Locatie Ijzerdijk 18, Diksmuide (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Diksmuide (adrescontroles: 12-12-2007 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Diksmuide (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Villa Marietta

Deze bescherming is geldig sinds 22-01-2014.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa Marietta

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

IJzerdijk nr. 18. Zogenaamde "VILLA MARIETTA" cf. geschilderde letters in het gevelveld. Dit landhuis is legendarisch vanwege de 78-jarige Marie Thérèse Louisa Tack (geboren te Nieuwkapelle in 1836, overleden te Brussel in 1927) of douairière Favarger de la Faverge, die er tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef wonen, in de onmiddellijke nabijheid van de loopgraven van de Belgische eerste linie langs de IJzerdijk. Madame Tack stamde af van de belangrijke Nieuwkapelse familie Tack die in de hoeve "Spaans hof" en “Het Rood Huis” woonden (cf. dorpsinleiding). Ze bevoorraadde de soldaten in de loopgraven op een ezel van sigaretten en voedsel. Ze werd dan ook "soldatenmoeder" genoemd.

Als volume nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1843). Het landhuis zou zijn opgetrokken ca. 1870 (madame Tack vestigde er zich na de dood van haar man in 1883). In april 1916 werd het huis gedeeltelijk vernield, twee dagen later was het huis hersteld door militairen en kon de bewoonster terugkeren. In 1917 werd het echter te gevaarlijk, en vluchtte zij naar De Panne, waar talrijke militairen haar kwamen opzoeken.
Hoe zwaar de vernieling van het pand tijdens de Eerste Wereldoorlog was, is niet duidelijk, evenmin of het pand na de oorlog gewoon hersteld werd ofwel heel getrouw gereconstrueerd. Recente renovatie waarbij dakkapellen toegevoegd werden. Het bakstenen landhuis, iets lager gelegen dan de IJzerdijk, heeft een L-vormige plattegrond. Zadel- en mansardedaken (vernieuwde Vlaamse pannen), hogere hoekpartij met houten balkon en brede dakoverstek met uitgewerkt windbord op korbelen. (Licht) getoogde muuropeningen onder strek, bewaard beschilderd houtwerk met kruisindeling of kleine roedeverdeling, luiken.
Omliggende tuin o.m. met beuken en restant van boomgaard.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1405.
INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen, Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 107.
JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 260.

Bron: Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Ijzerdijk (Nieuwkapelle)

Ijzerdijk (Diksmuide)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.