erfgoedobject

Kapel

bouwkundig element
ID
78430
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78430

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen tegenover nummer 8 en aan de hoek met Lepelstraat. Kapel voor het eerst aangeduid op de kaart van Militair Cartografische Instituut van 1883, als kapel naar erftoegang van nieuwe hoeve. De erftoegang tot deze hoeve is op de kaart van Militair Cartografisch Instituut van 1911 verlengd en omgevormd tot de Lepelstraat die een verbinding vormt tussen de dorpskern en de Oude Zeedijk.

Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond heropgebouwd in 1921-1922. Straatgevel met rondboogportaal en trapgevel. Bidruimte van altaar gescheiden door vleugeldeur met spijlen. Eenvoudig altaar met beelden Maria met kind, Sint-Gowaert en Sint-Rochus.

  • Waar men gaat langs Diksmuidse wegen, komt men een kapelletje tegen, s.d., s.l.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78430 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.