Heropgebouwde Konijnkapel met opgaande linde

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Kleine kapel met lindeboom bij erfoprit van de hoeve "Kapelhof" (zie stafkaart en naambord, recente naamgeving), "Konijnkapel" (zie stafkaart). De naam ontstond uit het 'dienen' tegen de konijnenplaag. De kapel met lindeboom vormt een erg beeldbepalend gegeven binnen het open polderlandschap.

De hoeve is reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), als site met omwald opperhof en niet omwald neerhof (ook nog zo op kaart 1911). Kapel voor het eerst aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1861, iets noordelijker dan de huidige kapel. Op de kaarten van 1883 en 1911 aangeduid op de huidige plaats bij de erftoegang. Op de kaarten van 1861 en 1883 is de hoeve aangeduid als "Waterhof Ferme". Op vandaag wederopbouwhoeve met verbouwd karakter. Kleine witgeschilderde bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond, heropgebouwd in 1922, geflankeerd door oude zomerlinde (Tilia platyphyllos).

Eenvoudig interieur met beplankt gewelf. Kleine bidruimte van altaar met Heilig Hartbeeld afgescheiden door ijzeren hekwerk.

• Waar men gaat langs Diksmuidse wegen, komt men een kapelletje tegen, s.d., s.l.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn