Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool gebouwd in de jaren 1920 naar ontwerp van architecten F. de Montigny en L. Somers (Antwerpen). Wederopbouw met inslag van de regionale baksteenarchitectuur. L-vormige plattegrond bestaande uit lage schoolvleugel van 9 traveeën en haaks daarop voormalige directeurswoning met hoogopgaande trapgevel.

Schoolvleugel: verankerde bakstenen lijstgevel met centraal deurrisaliet met boven de thans dichtgemetste toegang het opschrift "GEMEENTESCHOOL" en licht vooruitspringende bovenbouw met dakvenster als trapgeveltje uitgewerkt. Grote rechthoekige muuropeningen op afzaten onder ijzeren I-profielen met rozetten. Gootlijst op klossen en vernieuwd houtwerk. Linkerzijgevel uitgewerkt als trapgevel met bewaarde kozijnconstructie met kleine roedeverdeling in korfboogvormige vensternis en aansluitende verbouwde poorttravee.

Haaks daarop verbouwde woning: verankerde bakstenen trapgevel met rechthoekige muuropeningen in spitsboogvormige vensternissen, dichtgemetste oculi en vierpas. Deuropening met ellipsvormig bovenlicht en erboven dichtgemetste beeldnis gevat in verdiepte doorlopende nis met bakstenen waterlijst. Met uitzondering van de deur vernieuwd houtwerk.

• DELANGHE G., Oostkerke, Wedstrijd ingericht onder de gemeenten van de Arrondissementen Veurne en Diksmuide, 1952, niet gepubliceerd, p. 42.
  • NOTEBAERT A., NEUMANN C. e.a., Inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 1986, nr. 5153.
  • VINDEVOGEL P., Blik op een polderdorp ... Oostkerke, Koekelare, 2004, p. 162.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn