Wederopbouwhoeve 't Groot Kameroen

Beschrijving

Achterin gelegen wederopbouwhoeve, " 't Groot Kameroen". Voormalige abdijhoeve van de Cisterciënzerabdij te Cambron (Henegouwen). Over de geschiedenis van de abdijhoeve is bijzonder weinig geweten. De eerste vermelding van de hoeve klimt terug tot 1302, onder meer in rekeningen van Willem van Gullik. Als hoeve met losstaande bestanddelen binnen een omwalling aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) onder de naam "Cense Cambron". Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de hoeve echter nagenoeg volledig verwoest, waarna enkel de imposante langsschuur naar vooroorlogs model wordt heropgebouwd.

Hoeve met losstaande bestanddelen gerangschikt rondom onverhard erf. Ten noorden van de gekasseide erfoprit afgezoomd met lindes, deels gecementeerd boerenhuis van twee bouwlagen onder schilddak. Bewaard houtwerk. Ten zuiden, oorspronkelijk imposante langsschuur geleed door zware versnijdende (hoek)steunberen, heropgebouwd in de jaren 1920. Echter tot loods omgebouwd waarbij het dakvolume aanzienlijk werd verlaagd. Voorts nutsgebouwen van de jaren 1920, met soms nog oudere kern, onder meer ankerbalkconstructie in de witgekalkte kalverstal. Ten noorden, restant van de omwalling.

• DECOUTERE A., Oostkerke en de hoeve ‘Het Groot Kameroen’, in Den Dyzere, jg. 5, nr. 1, 1984, p. 20-29.
  • DELANGHE G., Oostkerke, Wedstrijd ingericht onder de gemeenten van de Arrondissementen Veurne en Diksmuide, 1952, niet gepubliceerd, p. 43-46.
  • VINDEVOGEL P., Blik op een polderdorp ... Oostkerke, Koekelare, 2004, p. 261-268.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn